Over2018-12-27T16:12:51+00:00

Artful Leadership is een netwerk van ervaren organisatieadviseurs en leiderschapcoaches.

Gericht op het losmaken van het (leiderschaps-)potentieel van mensen en hun samenwerkingsverbanden. Resultaatgericht aanpakken van ontwikkeling en verandering stimuleren wij door ongewone en inspirerende benaderingen en werkwijzen.

Wij werken vanuit een gedegen bedrijfskundige en psychologische achtergrond. Daarbij bouwend op onze jarenlange ervaring in organisatie-advies en management development. We bieden een bijzondere meerwaarde doordat we procesinterventies toepassen die voortkomen uit onze ervaring in en samenwerking met topgezelschappen in de podiumkunsten. Dat maakt onze verander- en ontwikkelaanpak niet alleen succesvol, maar ook enerverend en leuk. 

“Samenwerken met Maaike Arends en Michiel Nannen is een ervaring die uitgaat van grote empathie van wat er in een organisatie speelt en wat de behoeften zijn voor een succesvol bedrijf van morgen en overmorgen. Naast hun bevlogen persoonlijkheden brengen zij beide expertise mee vanuit hun vakgebieden psychologie, bedrijfskunde, systemisch werken en de kunsten. Door hun grote netwerk zijn zij in staat om indien nodig de juiste inspirator aan het programma toe te voegen. Beide zijn overtuigd dat teams die gebruik maken van alle aanwezige competenties en buitengewoon goed samenwerken het verschil maken voor morgen!”

Pim van der Knaap, Groepsdirecteur Boskalis

“Ik kan me nog de pitch herinneren van Artful Leadership bij de aanbesteding van ons leiderschapsprogramma. Woorden die me daarbij nog te binnen schieten; anders, even uit ons evenwicht gebracht, uitdagend, Inspirerend….en we hadden meteen een klik zoals dat dan heet. We hebben samen met de club van Artful een tailormade programma in elkaar gezet waarbij we vooral ‘in de praktijk’ hebben geïnvesteerd in onze manier van leidinggeven. Vaak onconventioneel, soms confronterend, maar altijd respectvol. Geen standaard programma van de tekentafel maar een interactieve reis door de wereld van leiderschap en veranderingen.”

Stephan Wevers, Commandant Brandweer Twente / Voorzitter Raad van Brandweercommandanten
“Michiel heb ik leren kennen als kerndocent Persoonlijk Leiderschap in Transities van AOG School of Management en later bij TSM Business School als kerndocent persoonlijk leiderschap. Michiel is een to-the-point, artistieke en effectieve docent die mensen letterlijk tot beweging weet te brengen in veranderings- en leiderschapsprogramma’s. Hij doet dit met zijn unieke stijl waarin hij zijn kennis van het bedrijfsleven, persoonlijk leiderschap en podiumkunsten combineert. Vanuit verbinding en een sterke analyse, laat Michiel deelnemers fysiek meemaken wat het met hen doet op een bepaalde wijze leiding te geven. Dat is niet alleen inspirerend, maar maakt ook dat zij fundamenteel iets ervaren en zich daadwerkelijk ontwikkelen en patronen doorbreken. Er gaat een wereld voor hen open en ze doen ervaringen op die hen een leven lang bijblijven.”
Annelieke Achterberg, Directeur van AOG School of Management en TSM Business School
“Wij hebben met ons team Michiel Nannen leren kennen als iemand die scherp is, de visie van het bedrijf in kaart brengt en een team faciliteert zijn eigen problemen en kansen aan te pakken. Michiel heeft oog heeft voor detail, resultaat en voor de mens achter de functie. Zijn directe aanpak daagt teamleden uit om uit de weerstand te komen, zijn teamopstellingen geven inzicht in hoe de olifantenpaden lopen. Michiel heeft ons laten voelen hoe het “Lencioni -team-model” in de praktijk werkt. Met soft-skills oefeningen (bv verhaallijnen en muziek) bouwt hij aan vertrouwen. Vanuit die basis faciliteert hij de dialoog tussen de teamleden. Vanuit een praktische analyse van de huidige en gewenste toekomstige situatie komen zij vervolgens zelf tot concrete aandachtsgebieden waar meer succes te boeken is. Kortom, Michiel Nannen heeft ons management team blijvend veranderd en onze organisatie succesvol verder gebracht!”
Hans Vugts, Directeur van Hotel Casa in Amsterdam

Wij organiseerden de afgelopen periode twee keer een workshop (‘Biotopdag’) voor alle medewerkers. Het doel is de tevredenheid van onze huurders over onze woningen en dienstverlening te verhogen door de interne samenwerking te verbeteren. Michiel Nannen en Marco de Witte hebben ons enorm geholpen door hiervoor een buitengewoon effectieve én prettige aanpak te bedenken en te begeleiden. Het afgelopen voorjaar zag dat er als volgt uit. In de voorbereiding onderzochten groepjes medewerkers andere bedrijven, die door hen persoonlijk als ‘excellent klantvriendelijk’ ervaren zijn. Na een ‘train de trainer’ dag maakten zij daarover een workshop voor alle collega’s. Alle collega’s konden daardoor tijdens de biotopdag een aantal workshops naar keuze volgen. Op die manier werden doel en middel uiterst slim met elkaar vervlochten, ieder was samen aan het werk over klantgerichtheid. De begeleiding hiervan door M&M, door de resultaten op een pakkende manier samen te vatten en te ‘framen’, vormde de kers op de taart.

Pieter Bregman, Directeur en bestuurder van woningcorporatie Nijestee in Groningen

“Michiel Nannen heeft bij Jakop Ahlbom Company een half jaar de functie van zakelijk directeur vervuld, toen we wegens de grote groei van mijn internationaal tourende theatergezelschap toe waren aan een verdere professionalisering van de organisatie. Hij heeft in korte tijd de zakelijke organisatie weer op orde gekregen en samen met het team de lijnen uitgezet voor de toekomst.

Michiel weet heel goed hoofdzaak en bijzaak uit elkaar te halen en naar een situatie te kijken los van persoonlijke emoties. Ik had altijd een neiging om alles een even groot belang te geven en ik laat mij gemakkelijk meevoeren door mijn emoties. Ik werd daardoor te snel opgewonden en verloor het overzicht. Michiel heeft mij in deze belangrijke fase geholpen om als het moest het hoofd koel te houden. Hij kan helder de situatie analyseren en heel concreet alle onderdelen benoemen die hebben geleid tot de huidige situatie. Zodoende heeft Michiel Nannen geholpen om van Jakop Ahlbom Company een professionele, gezonde en bij onze doelen passende organisatie te maken.

Michiel heeft een fijne uitstraling, is positief, direct en helder. Kan goed motiveren en heeft een inspirerende aanpak. Hij ziet snel wat gedaan moet worden en pakt dat gelijk aan.”

Jakop Ahlbom, Directeur en bestuurder van Jakop Ahlbom Company in Amsterdam

Eind 2008 zijn we in twee groepen van 16 deelnemers gestart met een leertraject om het commercieel talent binnen Antea Group te versterken en te laten doorgroeien. Michiel Nannen ontwikkelde met ons het programma en hij begeleidt het  leerproces: hij geeft de deelnemers persoonlijke feedback, en stuurt het proces bij waar nodig. Het is een hele prettige samenwerking, waarbij we in een persoonlijke & open sfeer de ontwikkelingen van het traject nauw volgen. Michiel zit er bovenop en de effecten van de ontwikkeling zijn goed merkbaar in de organisatie. Inmiddels (2018) hebben we de tiende groep opgestart!

Marieke Koopman, Manager van de Antea Group Academy